Bog

Dyr med næb ordnet efter antal vinger

Af (
2013
)

Anmeldelse

Dyr med næb ordnet efter antal vinger Af Birgitte Krogsbøll

Birgitte Krogsbøll har efter min mening begået lidt af en genistreg med sin digtsamling. Enhver listeskriver og kartotekskigger vil elske at læse udgivelsen igen og igen.

Inden man dykker ned i teksterne skal man dog bruge fem minutter på omslagets indersider, der fremviser smukke håndtegnede bløddyr og biller hentet fra Zoologischer Hand-Atlas (1835) – for de tegninger sætter i den grad læseren i den fine, detaljefornøjede stemning, som bogen fortjener.

Birgitte Krogsbøll leger med dyr. Dyrs egenskaber, funktioner og relativt målbare forhold til livet omkring dem, som i dette, der er et af mine yndlingsdigte (hvis det altså ikke må være dem alle):

 

Dyr med værdifulde stoffer i navnet, ordnet efter kilopris, stigende orden:

1)      jernspurv

2)      stålorm

3)      kobbersnog

4)      sølvmåge

5)      guldspurv

6)      diamantcobra

7)      narkohund

 

Listerne er sjove, smukke og besynderlige, men når Krogsbøll i kapitel to viser os dyrenes dagsplaner og rutiner - duens, egernets, edderkoppens, rævens, skadens, kattens, stærens – og herunder stankelbenets, lader hun sig falde lige ned i den tusmørke, poetiske underkøje:

 

dagsplan: stankelben:

15:15:02 –

duk frem fra intet *flaks menneske i ansigtet* dø

 

Tredje kapitel fyldes af fugle og planter efter første kapitels ordningssystemer og efter nye systemer, som vi ikke under andre omstændigheder ville have identificeret som systemer, og det er igen sindssygt inspirerende, poetisk og kartotexet, men i hele sidste kapitel får vi et jeg, som næsten ubemærket glider ind og tager de zoologiske aktørers rolle (bare med færre næb og vinger):

liste over hvor tidligt, jeg vågnede i dag:

1)      for

2)      alt for

3)      alt alt for

4)      kl. halv fem

 

Hvis man ikke allerede begyndte at skrive saliggørende lister over alt i ens liv og drømme, mens man læste Erlend Loes Naiv Super, begynder man stensikkert på det efter mødet med Dyr med næb ordnet efter antal vinger.

 

Bogdetaljer

Forlag
Fuglekøjen
Faustnummer
50579484
ISBN
9788799576814
Antal sider
76

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer