Bog

Den åndløse dansker

Af (
2011
)

Anmeldelse

Den åndløse dansker

En velskreven og engageret bog, der bekræfter mange i deres synspunkter, men nok også får mange til at ryste på hovedet. Men under alle omstændigheder, må man lade Sørine Gotfredsen, at hun har noget på hjerte.

Alene titlen på bogen sætter tanker i gang, og det er jo det, som S.G. gerne ser: at vi interesserer os for, hvad vi møder, så ikke alt er ligegyldigt og uinteressant. Da jeg første gang læste titlen på bogen faldt den tanke mig ind, om der dog ikke manglede et s i tillægsordet, og jeg slog ordet op i Ordbog over det danske sprog. Selvfølgelig er danskeren åndløs og ikke åndsløs, og det er det modsatte af at være åndfuld.

Bogen er en slags essaysamling, hvor faktisk kun de tre første essays lever op til bogens titel. De to første kapitler, der handlede henholdsvis om fjernsynet og journalister, var for mig lettest tilgængeligt, idet jeg her kunne nikke bifaldende til meget af det læste, hvorimod det næste kapitel om sportsstjerner voldte mig større vanskeligheder, nok fordi S.G. her er på hjemmebane, hvorimod jeg er helt blank. Jeg kunne således ikke sætte ansigt på de navngivne personer, der omtales.

S. G. sætter nemlig navn på en række såkaldte kulturpersonligheder, om hvem hun mener, at de er eksponenter for åndløshed. Det må imidlertid lades hende, at hun er objektiv i sin måde at gøre det på, idet hun frikender indtil flere personer, som hun efter min vurdering ellers ikke kan være enig med i ret meget. Derfor bør også alle potentielle læsere gå i gang med bogen uden at lade deres evt. aversioner mod S.G. i andre sammenhænge stille sig i vejen herfor

I de sidste kapitler kommer S.G. ind på emner om Den egoistiske børnefamilie, De stakkels kvinder, Folkekirken og politikere. Især afsnittet om De stakkels kvinder, der ser på ligestillingdebatten med andre øjne end vi normalt er vant til, synes jeg bør læses med åbent sind, hvilket nok kan give et mere nuanceret syn på sagen. Alt i alt en bog, som bør læses.

Kaj Hansen.

Bogdetaljer

Forlag
Kristeligt Dagblad
Faustnummer
28920997
Graphic
Harvey Macaulay, Imperiet
ISBN
9788774670759
Antal sider
230

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer