Bog

De stjal min mor

Af (
2013
)

Anmeldelse

De stjal min mor af Katrin Behr

25 okt.13

Hjertegribende drama om tvangsadoption i DDR.

 

Sjældent har jeg læst en biografi, der er gået så dybt ind i hjertekulen. Den 4-årige Katrin bliver brutalt vækket en nat og må se sin mor blive slæbt væk af ukendte mænd. Heldigvis er både hendes bror og hendes bedstemor der til at berolige hende. Uheldigvis kan børnene ikke blive hos bedstemoderen. Og hermed er der så åbnet op for et hjerteskærende drama om en lille piges kamp om overlevelse – først på et børnehjem, senere i familiepleje.

 

Dette er en bog, hvori man får et sjældent indblik i, hvordan det var at vokse op i DDR. Og hvordan man gjorde bedst i at mene det samme som systemet. Ikke nok med at Katrin må kæmpe for at opføre sig som plejemoderen forventer – plejemoderen er meget regelret og har en stor post i ”Partiet”. Katrin må også kæmpe for at få lov til at være sig selv, og for at blive elsket. Til alt held er plejefaderen ikke helt så ”firkantet” som sin kone. Han forstår til dels Katrin, og formår at elske hende. Så den lille pige får trods alt en smule kærlighed i sin opvækst – og heldigvis finder hun også en mand sidenhen. Her er alt dog ikke rosenrødt, men Katrin er en overlever.

 

Som voksen finder Katrin ud af, at det er muligt at få adgang til Stasis arkiver. Så hun går på jagt efter sin fortid – ikke mindst for at få svar på, hvorfor hendes mor så brutalt blev taget fra hende. Og hvorfor hendes mor ikke holdt sit løfte om at komme tilbage.

 

 

Som læser kommer man virkelig til at føle for den (stakkels) lille Katrin, der må så meget igennem. Bogen er meget velskrevet, og det gør, at man kommer helt ind i både tiden og Katrins følelser. Den er let og hurtigt læst – men meget svær at glemme!

Kan varmt anbefales.

 

 

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Oversætter
Lars Rosenkvist
Faustnummer
29948178
ISBN
9788712049050
Antal sider
295

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer