Bog

Brev til mor

Af (
2016
)

Anmeldelse

Brev til mor - om at komme ovenpå efter en svær barndom af Malene Lauritsen & Carsten Graff

Den i dag 33-årige Malene Lauritsen blev voldtaget 1460 gange af sin egen far over en 7-årig periode fra hun var blot 8 år gammel til hun fyldte 15.

I dag lever hun et almindeligt liv med mand og børn, men har brugt mange år på at bearbejde en barndom, som på alle måder har været aldeles modbydelig.

Malene Lauritsen bliver født i 1983 og vokser op i en dysfunktionel familie, hvor der aldrig er nok penge til de faste udgifter. Faderen er en luddoven, arbejdsløs og smældfed mand, der aldrig løfter en finger. Herudover har faderen et iltert temperament, der kort sagt betyder, at både Malene, hendes storebror og mor får tæsk og at faderen herudover kører massiv psykisk terror på hele familien. Det er kort sagt et galehus, hvor der ikke er den tryghed og varme, som børn har brug for.

Da Malene er ca. 8 år begynder faderen tillige at misbruge hende seksuelt, et misbrug moderen er vidende om, men som hun ikke reagerer på fordi moderen er bange for faderen – og måske også fordi hun selv kan slippe for at have sex med sin mand hvis faderen misbruger deres fælles datter i stedet.

Gennem barndommen og ungdommen kæmper Malene med eftervirkningerne af sin dysfunktionelle opvækst, men hun formår at tage en uddannelse som frisør og få et parforhold op at køre med en mand, der hverken er voldelig eller psykopatisk anlagt. Fortidens dæmoner jagter hende dog stadig i en grad så hun indlægges på en psykiatrisk afdeling, og her opdager Malene, at hun må konfrontere sin far med overgrebene for at hun kan komme videre med livet. Hun vælger, at melde sin far til politiet, en opslidende retssag begynder og faderen ender med, at få en dom på flere års fængsel for de overgreb han udsatte hende for i barndommen. Retssagen medførte dog også, at hun mistede kontakten til resten af familien da både hendes mor, bror og bedsteforældre mener, at Malene er en forræder, der føler sig bedre end dem.

”Brev til mor – om at komme ovenpå efter en svær barndom” er fortællingen om en barndom i helvede og om hvordan man kommer ud på den anden side som et nogenlunde helt menneske.

Dette er en barsk, men nødvendig bog om et emne de fleste ønsker at ignorere. Bogen er en nøgtern, men overbevisende bog om seksuelle overgreb og om et velfærdssamfund, der ikke formåede at hjælpe en familie, der slet ikke fungerede inden for normalrammen.

Selvom bogen er barsk synes jeg det er en væsentlig bog, der beskriver de menneskelige konsekvenser af massivt omsorgssvigt. Dette er et af årets vigtigste bøger, som alle kan lære noget af – måske især skolelærere og andre der arbejder med børn læse denne bog for at blive klogere.

”Brev til mor” er en glimrende erindringsbog, der vinder på sit indhold og som jeg blev lidt klogere af at læse, og jeg vil anbefale alle, der interesserer sig for det menneskelige sind at købe denne bog og læse den fra ende til anden.

 

Bogdetaljer

Secondary title
Om at komme ovenpå efter en svær barndom med incest
Forlag
Stemningshotellet
Faustnummer
52758890
ISBN
9788793474055
Antal sider
346

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer