Bog

Appelsinæblet

Af (
2014
)

Anmeldelse

Når du går for langt uden at se dig tilbage...

11 maj.15

Appelsinæblet er en fortælling om eksistenser, identitet og landskabshistorier i Danmarks randområder. Vores helt Viggo er gået helt i stå i sit liv som bogholder i København, han har bare ikke selv lagt mærke til det. Da han modvilligt bevæger sig tilbage til sit barndoms landskab sker der ting, han ikke kan få til at passe. Det insisterer på at få hans halvgnavne opmærksomhed og ender med at fascinere ham, indtil han omsider må overgive sig helt til det, der taler til ham. Fra et andet sted, men et sted han kender og som giver resonans i flere slægtsled tilbage.

Viggo er på dannelsesrejse, og rejsen går tilbage, ind  og nedefter i det gamle landskab på det fuldfede sjællandske bondeland. Han opgiver gradvist sine kendte rutiner og parallelt med at venskabet til Clara udvikler sig, bevæger han sig ind i en magisk virkelighed, der truer med at trække ham med ned i mosen og urkræfterne.

Bogen fører os ind det danske bondelandskabets mange lag. Det er lag som vi først kan se når vi erindrer os historierne og lytter til fortællingerne om de, der kom før os.  I landskabet… Akkurat som Viggo, der genfinder sig selv i det, han havde lagt bag sig.

Mange af os oprindelige danskere er bønder, når vi går et par slægtsled tilbage. Min far er for eksempel ældste bondesøn af en gårdmandsfamilie i Himmerland. Jeg genkender mange af mine erindringsglimt fra hans barndomshjem i Appelsinæblet og husker mystikken i landskabet; det både rolige og truende tunge bondeland, der skiftede karakter med vejret og hvor himlen var så stor.

Hvad husker vi derfra, hvad tager vi med? Hvad mister vi, når vi ikke ser os tilbage?

Bogdetaljer

Forlag
Aasen
Faustnummer
51044568
ISBN
9788799691005
Antal sider
384

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer