Bog

Tsil Café

Af (
2002
)

Anmeldelse

Tsil Café af Thomas Fox Averill

14 apr.03

Lån bogen på

"Tsil" er hopi-indianernes navn for den hellige føde, chilipeberfrugten, og chili er, hvad man får på Tsil Café - selv i desserterne. På restaurantens menukort er alle retter, for at angive stærkhedsgraden, mærket med fra 1 til 5 chilier. Hvis man vælger at afprøve retter, der er mærket med 5 chilier, må man "berede sig på at græde og trygle om frelse" - altså absolut ikke mad for tøsedrenge eller folk med sarte maver.

Bogens hovedperson Weston Hingler vokser op i Kansas City. Han er enebarn og begge hans forældre er kokke og aldeles fanatiske med mad. Faderen, Robert Hingler, er fra New Mexico og ejer af Tsil Café - en restaurant, der har et meget usædvanligt koncept. Der laves nemlig mad med mange og stærke krydderier og udelukkende med de ingredienser, der fandtes på den vestlige halvkugle før kontakten med europæerne.

Moderen, Maria Tito, er af italiensk afstamning og ejer af cateringfirmaet "BuenAppeTito", og hun laver den mad, som folk gerne vil have. Hele familiens liv drejer sig således om mad. Wes lærer om livet og verden via maden og råvarerne i moderens og faderens forskellige køkkener. Når moderen læser Peter Plys for Wes, henter hun en krukke honning og to skeer, så de sammen smager på ordet honning. Alfabetet læres ved hjælp af ingrediensernes begyndelsesbogstav fra A i ansjos til Z i zucchini.

Som helt lille opholder Wes sig udelukkende i moderens køkken, hvor han også har sin seng. Adgang til faderens køkken opnår han først den dag, han har bestået smagstesten - at spise en ansjos uden at få tårer i øjnene.

Westons forældre lever i et stormfuldt og lidenskabeligt ægteskab med skænderier, utroskab og hemmeligheder, men de kan ikke undvære hinanden. Sønnen er vidne til dramaerne og forsoningerne og føler sig ofte klemt mellem de to temperamentsfulde personligheder, men et er sikkert - de elsker ham højt begge to.

Westons splittelse mellem forældrenes forskellige madkulturer, hvor han nægter at vælge side, fører til, at han som 18 årig tager på college for at læse videre, men det står klart, at han den dag, han finder sit eget kulinariske udtryk, vil følge i sine forældres fodspor.

Siden jeg som ganske ung fik foræret Johannes Mario Simmel: "Ikke altid kaviar", der vel sagtens er den første roman indenfor genren food fiction - bøger som blander en underholdende intrige med madopskrifter - har jeg været glad for denne genre, der forener to af de ting, jeg holder meget af - mad og en god roman.

"Tsil Café" er en helt igennem dejlig, varm, humoristisk og livsbekræftende roman skrevet i et poetisk og sanseligt sprog. Forfatteren formår virkelig at skrive om maden, så man næsten kan dufte og smage den. Det er både en udviklingsroman, en kærlighedsroman og en kogebog, der på nær nogle enkelte opskrifter med så eksotiske ingredienser som hund og marsvin, giver én lyst til selv at gå i køkkenet og tilberede et stærkt og velsmagende festmåltid af de retter, der optræder med udførlige opskrifter i bogen.

Oversat af Mich Vraa. Forlaget Centrum, 2002. 286 sider. Kr. 299,-

Bogdetaljer

Forlag
Centrum
Faustnummer
24368599
ISBN
9788758313023
Antal sider
286

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer