Bog

Stemmerne

Af (
2016
)

Anmeldelse

Stemmerne af Klaus Rifbjerg

I 2015 mistede Danmark en af sine helt store forfattere da Klaus Rifbjerg forlod etablissementet, men han efterlod heldigvis mere end 100 bøger, heriblandt den moderne klassiker ”Den kroniske uskyld”, som nutidige og fremtidige læsere kan få glæde af at læse mange år frem.

Kort før sin død nåede Rifbjerg at godkende og gennemse digtsamlingen ”Stemmerne”, der udkom få dage efter forfatterens død.

Digtene i ”Stemmerne” er skrevet så hvert digt har hver sin fortæller. Alle disse fortællere er fiktive personer, der alle (i et eller andet omfang) har optrådt i Rifbjergs tidligere bøger. Afhængigt af hvor mange af Rifbjergs tidligere bøger man har læst vil man kunne genkende personer fra bl.a. ”Amagerdigte” og ”Fut Fut Fut”.

Læseren skal med andre ord være temmelig godt bevandret i Rifbjergs mere end 150 udgivne bøger for at få maksimalt udbytte af digtene i ”Stemmerne”. Denne anmelder har måske tygget sig gennem ca. 15 af Rifbjergs bøger, så jeg kan desværre ikke påstå at have fået det maksimale ud af ”Stemmerne” – og de påvirker naturligvis bedømmelsen af digtene.

Enkelte af digtene forekom lidt malplacerede, eller rettere uforståelige – med andre ord var der digte jeg ikke kunne se meningen med, f.eks. ”Bordtalen” (side 50):

”Brød: gnnng.

Smør: vidr.

Fedt: mnjeddd.

Sild: knegitz.

Sylte: bløddddrde.

Tunge. Ungfv.

Italiensk salat: gyrglegyrgle..

Leverpostej: kovarpfunk.

Øl: Gøøøøfvrrr.

Snaps: Knips.

Ost: fuzriiitamimurf..

Kaffe: tavr.

Småkager: zzzztsss.

Snnnnnrrrrsnnnnnrrrrrs.

Gop.“

Hvis andre gennemskuer meningen med ovenstående digt hører jeg gerne om det – for jeg forstod hverken meningen eller hensigten med det.

Til gengæld var der en del andre digte, hvor Rifbjerg formår at fremmande stemninger og billeder som få andre digtere i hans generation formåede at fremmane. Her vil jeg især fremhæve digtet ”Et strandhus” (side 33):

”Her kan jeg side og se

Ud over vandet

Her kan jeg sidde

…………

Og kartoflerne

Og jordbærrene

Og hønsene

De dumme kræ

Med deres dumme skepsis

Deres gokkehoved lagt på skrå

Skæl på benene

Jeg si´r de bare

De er trukket op og når foden sættes ned

Så si´r det knæk og knæk og knæk

Og støv

Og et salatblad sjuppevådt

Vissengult

I e hjørne”

Digtene i ”Stemmerne” er af en noget blandet kvalitet. Nogle af digtene var ligegyldige og uforståelige for denne anmelder, hvorimod andre digte begejstrede mig og fik mig til at smile.

Eftersom kvaliteten af digtene er så svingende og denne anmelder for øvrigt godt kunne være mere velbevandret i det Rifbjergske univers lander jeg på en middelmådig vurdering af digtene i ”Stemmerne”.

Både nye og garvede Rifbjerg-læsere bør i virkeligheden springe ”Stemmerne” over, for den er faktisk ikke så fantastisk, at man har lyst til at bruge halvanden eller to timer på at læse bogen.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
52208556
ISBN
9788702148985
Antal sider
52

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer