Bog

Pindsvin kan ikke svømme

Af (
2000
)

Anmeldelse

Pindsvin kan ikke svømme af Rolf Sindø

02 maj.08

…eller måske snarere ”Mænd der ikke kan svømme” (læs: begå sig blandt andre mennesker). Der er bestemt ingen tvivl om forfatterens holdning til hovedpersonerne i denne novellesamling, men læs den og se, hvad du mener!

Anbefalet af bibliotekar Anne Birgitte Hundahl, Vejle Bibliotek

God eller dårlig?

Otte noveller om mænd? Det kunne da egentlig være ganske interessant var min første tanke om denne novellesamling. Så kunne man måske blive en anelse klogere…
Det var nu ikke helt som jeg havde forestillet mig, men ganske interessant alligevel.

De otte mandlige hovedpersoner i Rolf Sindøs noveller er alle i alderen 30-40 år, nogenlunde velhavende, bosiddende i eller omkring København. Der er både de mere veletablerede familiefædre med kone, bil og hus samt de lidt yngre og mere udskejende.

Fælles for dem alle er at de for de flestes vedkommende er ret følelseskolde, de er nogle drengerøve, der endnu ikke er blevet helt voksne. Ikke fordi man nødvendigvis skal ”blive voksen”, men et vist ansvar og hensyntagen overfor ens nærmeste er vel det mindste man kan forlange..?

Der er selvfølgelig et par undtagelser imellem, og hovedpersonerne er da også meget forskellige, men et bredt billede af danske mænd synes jeg bestemt ikke, der tegnes.

Novellerne er så finurligt flettet sammen, at de samme personer indgår i flere af novellerne. Dvs. at hovedpersonen i en novelle pludselig dukker op som biperson i en anden novelle. Det betyder samtidig også, at den enkelte person ikke kun er den, der fortæller, men også i andre sammenhænge er den, der bliver observeret, hvilket medfører nogle spøjse episoder undervejs i bogen.

Der er bl.a. novellen om Andy, der videofilmer piger, han møder tilfældige steder med skjult kamera, det kan f.eks.være på vej i s-toget. Videoerne ser han sammen med sin ven, Michel, der er hovedperson i en anden novelle. Her prøver Michel at snyde sig til en sygemelding hos lægen. Denne læge, en ung kvindelig turnuslæge viser sig overraskende at være selv samme kvinde, som han havde med hjem i seng natten forinden og efterfølgende har tænkt mindre pænt om.

Der er novellen om Flemming, der er til bryllup hos sin niece og går i seng med den 15-årige brudepige – og hvor det også antydes, at han har haft et ikke helt passende forhold til bruden selv, da hun var yngre.

Vi hører i en anden novelle om den multihandicappede Torben, der sidder i kørestol og en dag får turnuslægen Marianne som afløser for sin faste hjælper.

I en anden novelle er de to sammen til en barnedåb, hvor Marianne vækker familiens forargelse, da hun præsenterer dem for sin nye multihandicappede kæreste. Sådan flettes alle novellerne sammen, og det giver på en måde novellesamlingen en ”rød tråd”.

De otte noveller er skrevet i et mundret og ligetil sprog; der er ingen svinkeærinder, og budskabet går rent ind.

Der er mange, der har lidt forbehold over for noveller, men det er synd og skam. Noveller er blot forkortede romaner, budskabet er det samme, men alt ”fyldet” er skåret fra. De er som regel også hurtige at få læst og nemme lige at have med i tasken – det er nemt lige at snuppe en novelle på vej frem og tilbage fra arbejde - eller måske inden man slukker lyset om aftenen.

Sindø, Rolf: Pindsvin kan ikke svømme. Gyldendal, 2000. - 191 sider.

Lån bogen på Bibliotek.dk ellerKøb bogen

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
22917935
ISBN
9788700458444
Antal sider
191

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer