Bog

Mobilitet og tilknytning

Af (
2015
)

Anmeldelse

Mobilitet og tilknytning af Karen Valentin

I en letlæselig tekstsamling, behørigt akademisk udstyret med noter og litteraturhenvisninger, kan man her læse om overraskende mange forskellige baggrunde for at rejse ud i verden.

Denne antologi er naturligvis videnskabeligt baseret og rettet til akademiske målgrupper. Men når det er sagt, kan man sagtens som den såkaldt "almindelige" læser sagtens læse den, med endog meget stort udbytte.

Bogen kommer omkring en hel del, her er tekster om så forskellige emner som filippinsk au pair-migration over ukrainske landarbejderpraktikanter til sociale netværk i danske sprogskoler og eventyrlystne caribiske migranter. Mens dette skrives er Europa påvirket af en stor flygtningetilstrømning, som vi tror primært er sat i gang af krigen i Syrien. Måske er den, men man kan blive noget klogere på flere af mekanismerne og på vores egne oplevelser af flygtninge ved at læse denne bog.

Der er flere afsnit i bogen, der gav mig flere både genkendelses- og aha-oplevelser, fx i kapitlet, der handler om, at en fremtid for børnene er det vigtigste. Her fortælles om to meget forskellige familier. En traumatiseret statsløs palæstinensisk familie, der trods deres forskellige handicaps var glade for Danmark og følte sig accepterede. Hvorimod en rask og frisk familie fra Sudan med umiddelbart mere "integrationspotentiale" følte sig for anderledes. Moderen mente bestemt ikke, at der kunne blive ordentlige mennesker ud af børnene i Danmark, når man ikke kunne slå dem for at få dem til "at lytte". De voksne mistede også meget status i familien, når deres kendte værdier således ikke gjaldt i det nye land.

En uventet oplevelse gav kapitlet om caribiske migranter. "Sådan nogle har vi jo ikke her", tænkte jeg straks. Men det var ligegyldigt, for her blev den lystbetonede migration bragt på banen. Eventyr og lyst til nye omgivelser blev citeret fra flere interviews – det er dog ikke hele historien. Som jeg opfatter det, så er denne for os nye migrantfortælling med eventyrlyst som afsæt et kendt værdisæt i hvert fald i Caribien (sikkert også andre steder, tillader jeg mig at tænke). Det skal give migranten et image af kreativitet, opfindsomhed og individuel foretagsomhed.

Jeg kom til at tænke på et interview i TV med en ung mand, netop ankommet over den danske grænse, om han var flygtning eller migrant, ved jeg jo ikke. Han bekendtgjorde begejstret, at han gerne ville bo, arbejde, studere, det hele! der hvor han nu endte. Han udstrålede netop den omtalte lyst til at give sig i kast med det hele. At det så ikke går helt så nemt, finder han jo ud af, men det gav i hvert fald mig stof til eftertanke at læse denne bog. Som jeg skrev i starten, er bogen forsynet med litteraturhenvisninger og noter, mange i øvrigt meget oplysende for den almindelige læser, som også vil finde bogen generelt letforståelig.

Originally published by Beth Høst, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
51935527
ISBN
9788771243659
Antal sider
223

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer