Bog

Livets mening og andre bekymringer

Af (
2012
)

Anmeldelse

Livets mening og andre bekymringer af Ulf Peter Hallberg og Erland Josephson

Der er guld at hente i denne livskloge og humorfyldte kunstroman, hvor Hr Josephson og Mister Test taler om teatrets essens, så det rækker ind i både den store og lille verden.

På Dramaten i Stockholm, her kaldet Teaterslottet sidder forfatter og oversætter Ulf Peter Hallberg, alias Mister Test og taler om livets og kunstens mening med sin mangeårige ven, den berømte svenske skuespiller Erland Josephson (1923- 2012) her kaldet Hr. Josephson. Udenfor demonstrerer folk og gør oprør mod kunsten. Men indenfor bliver vi vidne til en lang række guddommelige samtaler om teater, film, om at være skuespiller, om livet og døden og om at trække på personlige og professionelle erfaringer, iagttagelser og oplevelser, hvor kunst har været en livslang inspiration.

Undervejs ser de film af Bergman og Tarkovskij, og ud fra de roller Josephson bar, udfolder sig de mange samtaler og dialoger. De møder også afdøde skuespillere og instruktører, bl.a. Ingmar Bergman og Alf Sjøberg, og alle giver deres besyv med. Teatret er set som en legeplads og tilflugtssted og ikke mindst som et spejl af livet på godt og ondt. I det hele taget er der referencer til mange klassiske tekster, som man bliver nysgerrig på, fordi de indeholder så meget guld.

Det er mørket med dets ensomhed og angst, og det er lyset, renselsen med de ”lykkelige, kreative øjeblikke”, når alt er godt. Der er spørgsmål om livets mening, men som Hr. Josephson siger: ”Der findes ikke svar på alle spørgsmål. Men vi stiller dem alligevel.”

Samtalerne er fiktive, men skrevet på baggrund af et 20-årigt langt venskab. Romanen kan også læses som en lidt anderledes biografi om E. Josephson.

En del af charmen ved denne lidt specielle roman, som har undertitlen: en kunstroman, er at man kan tage et enkelt kapitel ad gangen, og man bliver fornøjet og klogere på fortællingens kraft, livet og kunsten. Samtidig skal forlaget roses for det lille handy format, så bogen ubesværet kan tages med overalt.

Ulf Peter Hallberg har også skrevet  den anmelderroste essayroman 'Flanørens blik',  som fortæller om Europa ved årtusindskiftet.

Bogdetaljer

Forlag
Batzer & Co
Oversætter
Anne Marie Têtevide
Faustnummer
29399700
Graphic
Arild Batzer
ISBN
9788792439321
Antal sider
287

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer