Bog

Jens

Af (
2013
)

Anmeldelse

Jens

Kan en ganske almindelig dansk ung mand med hjertesorg forvandle sig til en messias?

 

Det sker i Ruben Palmas bog, midt på Gråbrødre torv, i hjertet af København, 

 

Denne unge mand kommer fra en Jysk ”flække”, er i lære som mekaniker og hedder Jens.  Kan det blive mere symbolsk? Jo, det kan det. For den ærkedanske Jens møder sin antitese, den flere år ældre, voldelige og kriminelle Store Hamid.  

 

Jens hjertesorg er gigantisk. Han prøver på alle mulige måder at holde op med at savne Linda, den tidligere kæreste som aldrig selv dukker op i bogen. Jo mere han prøver des mere forstyrret bliver hans sind. Kender man til hjertesorg er det, i et eller andet omfang, ikke svært at sætte sig ind i hvordan Jens har det. Hjertesorg KAN få en´ til at lave underlige ting. Kender man ikke til det, kan man gøre sig en idé om hvad der kan vente forude. København virker som en gigantisk scene, lidt kulisseagtig, hvor den ensomme Jens bliver mindre og mindre.

 

Det er svært at forklare hvorfor bogen er så anderledes, uden at røbe noget af handlingen. På forskellige tidspunkter i fortællingen står Jens og Store Hamid i situationer hvor de vil - og kan - slå hinanden ihjel. Og uventet har man et næsten religiøst ritual, som bliver udført hver dag på samme tidspunkt på Gråbrødretorv. Det er langt ude. Så langt ude at det kun er underlige, periferiske københavnske skæbner som føler sig tiltrukket af hvad der foregår på Gråbrødretorv. Mediernes interesse vækkes og det hele følges tæt af aviser og fjernsyn. 

 

Skal der kritiseres noget, så er det valg af sted for Jens´ storslåede gerning. Gråbrødretorv er et popsmart sted og ville nok ikke kunne danne ramme om noget så usædvanligt.

 

 Det andet irriterende er, at forfatteren tager afstand fra sin egen fortælling ved at kommentere den, så at sige, indefra. Det gør han gennem én af karaktererne: Valdemar er en ældre, klog herre der fortæller/skriver Jens´ historie.. Historien kunne sagtens have undværet kloge Valdemar.

 

Ellers springer forfatteren ikke over hvor gærdet er lavest. Som læser bliver man holdt fast og man oplever skridt for skridt, og tilfældighed efter tilfældighed, hvordan Jens og Store Hamid vikles ind i noget, der er meget større end dem selv. De to karakterer træder meget tydeligt frem for læseren – og sidder fast i erindringen længe efter fortællingen er slut. Det føles til tider som om man lige er stødt ind i Jens eller Store Hamid når man går rundt i København.

 

Dette er ikke en indvandrerroman, heller ikke en udviklings-, skæbne- eller undergangsroman. Endnu mindre en ungdomsroman, selvom hovedpersonen er 19 år. Jeg ved faktisk ikke hvad jeg kan sammenligne denne bog med.

 

Man kan sige at Jens er en samtidsroman, et usædvanligt Danmarksbillede, som knytter hjertesorg med en form for indvandringstema og giver begge dele en uventet, mystisk drejning. Man tænker, hvis der nogensinde kom en ægte og ærlig forkynder af en eller anden sandhed, så ville hun/han ligne Jens. Det er bare en tanke, man gør sig. For tiden er ikke til den slags. Men netop deri ligger måske bogens originalitet.

Bogdetaljer

Forlag
Hjulet
Faustnummer
29917191
ISBN
9788789213743
Antal sider
259

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer