Anmeldelse

Helikopterkuppet af Jonas Bonnier

Det spektakulære Helikopterkup fandt sted i Sverige for nogle år siden, og forfatteren har på overbevisende vis leveret en både læseværdig og autentisk True Crime.

Alverdens forbrydelser, mord og røverier er med tiden skildret i et utal af fagbøger, men det er ikke så tit, man ser en virkelig forbrydelse blive til en troværdig og underholdende thriller.

Faren er naturligvis, at de skildringen af de allerede indtrufne begivenheder og fakta blot bliver til en gentagelse af gamle avisartikler og nyhedsudsendelser, og at slutningen jo er givet på forhånd, men faktisk er det lykkedes den debuterende svenske forfatter at skrive en både spændende og velskrevet version af de virkelige begivenheder.

Kuppet var i sin udførelse og planlægning lige til et filmmanuskript, og det er lykkedes forfatteren både at beskrive alt dette overbevisende, men samtidig også at gøre de involverede personer både menneskelige og vedkommende.

Tre unge mænd, libaneseren Michel Maloof, irakeren Sami og den ærkesvenske Niklas Nordgren, som kender hinanden fra diverse røverier og fængselsophold kobles på ideen om at lave det ultimative og umulige kup mod G4S’s værditransportbygning i Stockholm. De får hjælp af eksjugoslaven Petrovic, som i det skjulte driver en lang række ulovlige virksomheder rundt omkring i Stockholm, og som har et enormt netværk af mulige hjælpere. Bygningen er stort set umulig at trænge ind i, men deres geniale ide er, at angribe fra luften med en helikopter og samtidig sørge for, at politiet ikke kan nå frem hverken med politibiler eller politihelikoptere.

En omhyggelig planlægning går nu i gang. Petrovic skaffer en egnet pilot og har samtidig også held til at lække oplysninger til politiet, så de tror, at kuppet vil finde sted mod en anden værditransport og på en anden dato. Og en uge senere slår røverne til.

Jonas Bonnier har leveret en særdeles overbevisende og intens spændingsroman, og selvom kuppet og plottet jo bygger på virkelige begivenheder og måske er velkendt for nogen, så bliver man alligevel grebet af historien og handlingen. Den intense planlægning og de mange forhindringer undervejs er beskrevet grundigt og omhyggeligt, og skildringen af de mange forskellige personer, både forbrydere og politi, er med til at gøre historien både levende og intens.

Romanen er stram i sin komposition med de meget korte kapitler og med skiftende fokus på alle de involverede hovedpersoner. Selve kuppet og historien er i sig selv så spændende, at man faktisk også er ved at indspille en film.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Louise Ardenfelt Ravnild
ISBN
9788702232035
Antal sider
456

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer