Bog

Den lange Rejse

Af (
1956
)

Anmeldelse

Den lange rejse af Johannes V. Jensen

19 mar.18

Bogen - eller rettere bøgerne, der er i alt seks, er et formidabelt romankompleks, en mytebåret beretning om dannelsen af det nordiske menneske op gennem tiderne.

Den store fortællekreds var ikke oprindeligt planlagt som en samlet beretning. Johannes V. Jensen startede med 'Bræen' og 'Skibet', før det gik op for ham, hvad det kunne blive til. Det er faktisk en meget uens historie, det er en historisk fortælling om det nordiske menneskes udvikling, om istid, om jægerfolket, om folkevandringerne, om myter, og så er det historien om Christofer Columbus, hægtet på til sidst.

Fortællemåden skifter fra højstemt naturlyrik til voldsomme dødsskildringer og den fine myte om den tidløse vandringsmand Norne Gæst. Fortællingerne kan læses samlet, men i høj grad også enkeltvis, så opleves forskelligheden ikke så tydeligt. Et sted læste jeg, at Jean Auel har læst 'Bræen' med stor fornøjelse og beundring. Det gjorde størst indtryk på mig at læse beretningen om vandringsmanden Norne-Gæst, jeg kom til at tænke på både Karen Blixen og på H.C. Andersen. Vi kan godt være stolte af vores arv af mytefortællinger.

Den kronologiske rækkefølge af romanerne er ikke identisk med udgivelserne, forfatteren skrev også alt muligt andet ind imellem. Der er heller ikke en jævn tidshorisont, men det kan en mytefortæller slet ikke befatte sig med. Vi har at gøre med en litterær klassiker, der børe være at finde i vores kulturelle arv, men kan den stadigvæk sige en moderne læser noget? Den kan i den grad både underholde og fortælle læseren noget om den tid, bogen blev skrevet i. Det sidste fortæller analyserne i hvert fald, at den kan.
Jeg sætter selv klassikere utrolig højt, men kan komme i tvivl om, jeg kunne få en teenager til at læse 'Den lange rejse' i dag. Måske enkelte af bøgerne, 'Norne Gæst'i særdeleshed, der sagtens kan læne sig op ad den moderne fantasygenre. Ellers ligger den romantisk-mytiske naturopfattelse nok en ung læser fjernt.
Men en flot roman er det, og den er i vores bagage, hvad enten vi vil det eller ej.

Kronologisk oversigt over rækkefølgen med udgivelsesår i parentes:

Det tabte Land (1919)
Bræen (1908)
Norne-Gæst (1919)
Cimbrernes Tog (1922)
Skibet (1912)
Christofer Columbus (1921)

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
01294229
ISBN
9788702208955
Antal sider
324

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer