Bog

Aske i munden, sand i skoen

Af (
2015
)

Anmeldelse

Aske i munden, sand i skoen af Per Petterson

Genudgivelse af Pettersons debutbog om lille Arvid. En helt særlig samling noveller, der tilsammen udgør en sproglig perle og en yderst levende fortælling.

Denne korte roman er forfatterens debut, der oprindelig udkom i 1987. Der er udkommet yderligere otte romaner på dansk, og nu er denne så genudgivet. Det er mit første møde med forfatteren, og jeg har set frem til at møde Arvid, som er en gennemgående figur.

Denne ’roman’ er i virkeligheden en samling noveller om hovedpersonen Arvid. Små, korte nedslag i Arvids verden fra han er seks år. Sprogligt var det en nydelse af de store, og så indeholder samlingen en usædvanlig stor fylde trods det magre sideantal.

Arvid er seks år, da vi møder ham, og han bor i Norge med sin norske far, danske mor og storesøster. Arvid er egentlig ikke så begejstret for sin far i øjeblikket, for han har skiftet arbejdet på skofabrikken ud med tandbørstefabrikken. Arvid vil hellere have sko i kælderen end kedelige tandbørster, der ødelægger alle børns aftenhygge inden sengetid. Arvid er en kvik dreng, han er nysgerrig og fuld af gåpåmod – undtagen når han hver nat tisser i sengen og vågner og opdager alle slangerne på sit værelse. Underligt nok ser hverken far eller mor alle krybene, når de henter ham ind i deres seng. Oppe i familiens sommerhus ødelægges Arvids trygge tilværelse, da en sort bil ankommer og fortæller om bedstefarens død. Hjemme får han tæsk i skolen, fordi han er så lille, han bliver uvenner med naboen, da han kalder ham det, alle de voksne kalder ham, og Arvid er i det hele taget nødt til at finde på noget nyt for at stige i graderne. Arvid bliver ”dødshopper" og kan pludselig bruge sin lille størrelse som en fordel. Roen forstyrres for alvor, da læreren i skolen fortæller, at nu er det snart slut med verden, for atomkrigen kommer. Cuba er på krigsstien, og Arvid forbereder sig på at dø – men man behøver vel ikke dø sulten?

Arvid er en fantastisk dreng, og Petterson tegner ham knivskarpt. Han er levende og realistisk, og jeg er simpelthen vild med ham. Hans tanker og handlinger er dygtigt beskrevet, og han udvikler sig både alders- og følelsesmæssigt og i relationen til omverdenen i takt med handlingen.

Jeg blev glædeligt overrasket over, hvor stort et aftryk denne korte roman sætter. Udover den sublime sproglige formidling er romanen finurlig og fyldt med både barnlig glæde og masser af humor. Det var mit første møde med forfatteren og Arvid, men jeg kan med sikkerhed sige, at det så absolut ikke bliver det sidste.

Originally published by Stina, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Batzer & Co.
Oversætter
Jannie Jensen og Arild Batzer
Faustnummer
51900731
ISBN
9788793209244
Antal sider
128

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer