Bog

Appelsinpigen

Af (
2006
)

Anmeldelse

Appelsinpigen af Jostein Gaarder

01 feb.08

Sæt ”tænderne” i en saftig historie om nogle af livets store filosofiske spørgsmål fortalt på en indbydende og appetitlig måde.

Georg mister i en alder af 4 år sin far, som dør af en kræftsygdom. Han kan ikke huske meget om ham. Han kommer dog til at huske, at de en aften sidder på terrassen og kigger på stjerner sammen. Det er måske forklaringen på Georgs store interesse for himmelrummet og Hubble-teleskopet.  


Da historien tager sin begyndelse, er Georg 15 år. Han bor sammen med sin mor, hendes nye mand og deres fælles barn Miriam på 1½ år i Oslo. En ganske almindelig norsk familie. En dag får Georg et brev fra sin far. Et brev, som i alle årene ligger gemt i indtrækket på en legetøjsbil, indtil Georgs farmor finder det.

I brevet fortæller faren den medrivende historie om en mystisk pige, som han ved første øjekast forelsker sig i. Han møder hende i en bus med favnen fuld af appelsiner, og hun får derfor navnet Appelsinpigen. Herefter kredser hans tanker kun om hende, og han gør alt for at møde hende igen. Kærlighedshistorien er central, og Georg kan sagtens sætte sig ind i det, da han selv er forelsket.

Foruden astronomi og kærlighed er et andet tema presserende i romanen, selvom det hele selvfølgelig hænger sammen:

Gaarder stiller det store eksistentielle spørgsmål: Hvad er meningen med livet? Ville vi overhovedet vælge livet, hvis vi havde et valg? Vilkåret er jo, at vi alle skal dø og ikke kan være sikre på liv efter døden.

Jeg har en svaghed for bøger, hvor indholdet handler om spørgsmål, vi alle godt kender. Vi tænker dog mest på dem, når vi i livet rammes af større kriser som alvorlig sygdom, skilsmisser, dødsfald mm. Det er godt at få genopfrisket med jævne mellemrum, hvad man kan vælge at lade livet handle om.

Vi lever i en tid, hvor vi fokuserer på forandring. Følgesygdommene for det er, for mange, stress. Noget, der dog aldrig forandrer sig er, at vi alle har begrænset tid her på jorden, og jo mere vi stresser jo mere begrænset er tiden! Derfor skal vi have det optimale ud af den tid, og hvad er den værd uden kærligheden?

Alt ved denne bog er orange. Orange er symbol på bl.a. positivitet, livsglæde, spontanitet og energi. Det er i høj grad det, som denne bog er fortaler for. Hvad kan jeg sige? Jeg elsker Jostein Gaarders bøger!

'Appelsinpigen' er egentlig en ungdomsbog, men efter min mening kan du læse den, uanset om du er 14 eller 100.

Til dig, der kan lide at grunde over filosofiske spørgsmål, og som måske kan finde svar på nogle af dem i denne roman? Bedøm selv!

Bogdetaljer

Forlag
Forum
Faustnummer
26164702
ISBN
9788763803212
Antal sider
176

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer