Bog

Amon - Min bedstefar ville have skudt mig

Af (
2015
)

Anmeldelse

Amon - Min bedstefar ville have skudt mig af Jennifer Teege

22 apr.15

Er ondskab arvelig? ’Amon’ er et rystende og velskrevet stykke slægtshistorie om længslen efter at forstå sin egen historie og identitet – og om at føle sig skyldig på sine forfædres vegne.

”Det øjeblik, da Jennifer Teege fandt bogen med biblioteksnummeret Mcmo GOET#Kes, delte hendes liv sig i to, et før og et efter.” Et ”før”, hvor hun lever et helt almindeligt liv i familie med mand og børn og et ”efter”, hvor hun er barnebarn af en naziforbryder.

Har man set filmen ’Schindlers liste’, er det svært at glemme portrættet af den brutale Amon Göth, kommandanten i koncentrationslejren Plaszow. Det er derfor fuldt forståeligt, at Jennifer Teege får et chok, da hun en dag tilfældigt tager en bog ud fra en hylde på et bibliotek, og genkender portrættet på forsiden, som er et billede af hendes biologiske mor. Chokket bliver endnu større, da hun finder ud af, at hendes mor er datter af Ruth Irene Göth og Amon Göth.

Jennifer har haft et meget nært forhold til sin biologiske mormor, og hun har meget svært ved at forstå, at hun har kunnet være en kærlig og omsorgsfuld mormor, samtidig med at hun har været gift med en massemorder.

Jennifer Teege har altid vidst, at hun var adopteret, men hun har ikke vidst meget om sin biologiske mors familie. Hendes biologiske far er nigerianer og hendes mor tysk, og som bogens titel antyder, så ville hendes morfar sikkert have skudt hende som en slags bastard.

Efter opdagelsen af hendes families hemmeligheder, bliver hendes liv sat helt på standby i en periode, men så beslutter hun sig til at finde ud af mere om sin familie. Hun læser alt, hun kan komme i nærheden af, hun rejser til Polen og får en rundvisning i Göths villa i Plaszow, og hun opsøger sin mor, som hun ikke har haft kontakt med i mange år. Desuden rejser hun til Israel, hvor hun har mange venner. Hvordan vil de reagere på, at hendes morfar har været skyld i mange jøders død? Måske nogle i deres familie?

Udover at være en personlig beretning om hvordan det er at være i familie med en brutal og magtbegærlig person – har hun arvet nogle af hans ”ondskabsgener”? – bliver det også en mere generel beskrivelse af at være barn eller barnebarn af fremtrædende nazister. Et opgør som går fra at være en glorificering af ophavet til et grænseløst had og fornægtelse af historien.

Jennifer Teeges bog om hendes eget liv og opvækst og især om hendes biologiske familie, er en velskrevet og tankevækkende bog.

Originally published by Anne Grete Jacobsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendaol
Oversætter
Nanna Lund
Faustnummer
51545281
ISBN
9788702154573
Antal sider
224

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer